S’acaba octubre i amb
això, el mes dedicat a establir rutines i a la reorganització. Un dels temes
més importants i que segur que us ve al cap quan parlem de rutines és
l’alimentació, per això no em volia deixar d’escriure sobre aquest tema, i per
tal de fer-ho de la millor manera he comptat amb la col·laboració de la
Dietista-Nutricionista Rosa Baró, que ens aporta consells a nivell professional
que hem de seguir si volem tenir una rutina alimentaria saludable.
La Rosa exerceix dins
el seu camp des del 2002, actualment amb consulta pròpia al Centre Dau, al
Raval Santa Anna, 43-45, 2-2.
A més d’oferir els seus serveis
com a Dietista-Nutricionista, són nombrosos els cursos i conferencies que ha
impartit i les col·laboracions amb diversos mitjans de comunicació. A més, té
amb el seu propi blog, Rosa Baro
Diet, on periòdicament publica consells, informació dels aliments,
esdeveniments i demés informació relacionada amb la nutrició, el benestar i la
salut.
I després d’aquesta
breu presentació us deixo amb les seves recomanacions:
Reorganitzar! Rutines simples d’alimentació saludable:
Iniciar o tornar als
bons hàbits alimentaris que s'han perdut no ha de ser difícil, ha de ser
realista. Ens ajudarà a aconseguir un estat òptim de salut, millorar-lo o
recuperar-lo i sens dubte, evitarem l’augment de pes o aconseguirem perdre
aquests quilos de més que s'hagin pogut haver guanyat.
1. Planifica l’alimentació en 3+2. Organitza
el teu dia a dia en 3 àpats principals (esmorzar, dinar i sopar) i 2 àpats
lleugers (mig matí i berenar), i sobretot controlar el picar. L’ordre és la clau de l’èxit!
2. Garantir un matí saludable per a tota la
família. L'esmorzar juntament amb el mig matí han de contenir un lacti (llet, iogurt o formatge, preferiblement
baix en greix); un aliment ric en hidrats de carboni complexes, preferentment
integral (pa, torrades o cereals baixos en sucres) i una fruita. Comença el dia amb les piles carregades!
3. Incloure hortalisses o verdures en el
dinar i el sopar. Una dieta rica en hortalisses i verdures no ha de ser
avorrida, només cal assegurar-nos la varietat en el tipus d’aliments, en les
coccions i en les preparacions. Podem incloure-les en el primer plat i també en
el segon, o com a guarnicions. Dóna
color als teus plats!
4. Prendre 2 o 3 racions de fruita diària.
La ingesta de fruita és imprescindible perquè la dieta sigui equilibrada i
saludable. Les fruites són riques en fibra, vitamines i minerals. Si ets de les
persones a qui li costa assegurar el consum de fruita diari, podem potenciar el
seu consum en els àpats d’entre hores, a les postres o introduir-les als plats
del dinar o del sopar. I si ets de les persones que realitzen un gran consum
procura no consumir les 3 racions o més de fruita diària en un mateix àpat, com
per exemple per sopar. Millor divideix i
venceràs!
5. Evitar els greixos saturat i trans o
hidrogenats. Són els greixos que trobem als precuinats, embotits grassos,
mantega, margarines, olis de coco o de palma, nata, crema de llet, formatges
grassos, pastisseria i brioixeria... Canviem-los per greixos saludables com els
de l’oli d’oliva i la fruita seca. Escollim
l’or líquid!
A més de la dieta no oblidem l'activitat física, cal
trobar temps per practicar algun tipus d’esport, exercici o moviment, un mínim
de 2 a 3
dies a la setmana, busca l'exercici que s’adapti a les teves condicions
personals i horari (caminar, córrer, nedar, ballar,...). L’exercici és la cita que mai pots deixar córrer.
Si ja has intentat
millorar el teu estil de vida i alimentació pel teu compte i no te’n has sortit
pots acudir a un professional sanitari expert en alimentació com som els
dietistes-nutricionistes.
Rosa Baró Vila
Dietista-Nutricionista
_____________________________________________
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada