diumenge, 22 de febrer del 2015

L’Art de fer cistells

Començo el dilluns després d’un cap de setmana molt intens, en el qual he tingut el privilegi d’assistir en un taller molt especial organitzat per la FloristeriaCentre Botànic (Camí de Riudoms, 7)
Aquest, a sigut un diumenge diferent: despertar-se d’hora, passar una agradable estona en molt bona companyia, aprendre una mica de l’art de la cistelleria i crear. 
Aquest diumenge, gràcies a les Botàniques, hem pogut assistir al Taller de Cistellera impartit per Mònica Guilera Subirana.


La Mònica Guilera és cistellera de professió, amb una trajectòria de més de 14 anys fent cistells. Ella ha aconseguit canviar la monotonia d’una vida amb una feina com a oficinista per una feina creativa, flexible i enriquidora.

Fa cistells per vendre, exposicions, projectes de cistelleria creativa o instal·lacions, i imparteix cursos i tallers com el que hem pogut gaudir aquest diumenge. En aquests moments, al Museu de la Pauma de Mas de Barberans hi trobem l’exposició Ports i Mans, un projecte de la Mònica i un altre artista cisteller Tim Johnson que és el fruit de la experimentació amb la vegetació de la zona durant les quatre estacions de l’any, la interacció amb la seva gent i l’esperit creatiu dels artistes.    
 L’ofici de fer cistells no té una formació reglada, ni existeix la figura de l’aprenent, normalment és un ofici que passa de pares a fills, tot i que amb els anys, cada vegada són menys les persones que en saben i en vulguin ensenyar. Tot i així la forma d’aprendre és a través d’una formació constant a través de cursets impartits com persones com la Mònica, fer i fer molts cistells,  i el contacte entre cistellers.


El vímet és un material d’origen vegetal, extret de la vimetera. S’utilitza des de temps primitius principalment per a la manufactura de cistells, estris domèstics i mobiliari.


Doncs bé, el que hem fet aquest diumenge és una safata amb la tècnica del “cul de queixal” elaborada amb vímet natural.  El “cul de queixal” és el tradicional cul de cistell de bolets, una tècnica genuïna catalana, molt utilitzada en cistelleria pròpia de Catalunya.
 

L’elaboració de cistells és totalment artesana i manual, i no és una cosa fàcil, sinó que requereix a més del conèixer la tècnica, molta manya i paciència.


I aquí teniu una petita mostra de la feina feta i de lo bé que ens ho hem passat.





L’experiència d’aquest diumenge a estat molt enriquidora, i m’ha portar a veure i valorar els cistells d’una altre manera: no hi ha cap altre forma de fer els cistells que manualment, així que darrera d’un cistell sempre hi ha una persona que escull i prepara el material, li dona forma i si deix les mans.  Així doncs, teniu-ho present a l’hora d’anar-ne a comprar....


Moltes gràcies a les botàniques Montse i Núria, i a la Mònica Guilera per fer-nos gaudir d’aquesta experiència! 

Enllaços d’interès:

_________________________________
Pots seguir L'Aparador de Reus a

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada