Començo el
dilluns després d’un cap de setmana molt intens, en el qual he tingut el
privilegi d’assistir en un taller molt especial organitzat per la FloristeriaCentre Botànic (Camí de Riudoms, 7)
Aquest, a sigut
un diumenge diferent: despertar-se d’hora, passar una agradable estona en molt
bona companyia, aprendre una mica de l’art de la cistelleria i crear.
Aquest
diumenge, gràcies a les Botàniques, hem pogut assistir al Taller de Cistellera
impartit per Mònica Guilera Subirana.
La Mònica Guilera
és cistellera de professió, amb una trajectòria de més de 14 anys fent
cistells. Ella ha aconseguit canviar la monotonia d’una vida amb una feina com
a oficinista per una feina creativa, flexible i enriquidora.
Fa cistells per
vendre, exposicions, projectes de cistelleria creativa o instal·lacions, i imparteix
cursos i tallers com el que hem pogut gaudir aquest diumenge. En aquests
moments, al Museu de la Pauma de Mas de Barberans hi trobem l’exposició Ports i Mans, un projecte de la Mònica i un
altre artista cisteller Tim Johnson que és el fruit de la experimentació amb la
vegetació de la zona durant les quatre estacions de l’any, la interacció amb la
seva gent i l’esperit creatiu dels artistes.
L’ofici de fer cistells no té una formació
reglada, ni existeix la figura de l’aprenent, normalment és un ofici que passa
de pares a fills, tot i que amb els anys, cada vegada són menys les persones
que en saben i en vulguin ensenyar. Tot i així la forma d’aprendre és a través
d’una formació constant a través de cursets impartits com persones com la
Mònica, fer i fer molts cistells, i el
contacte entre cistellers.
El vímet és un
material d’origen vegetal, extret de la vimetera. S’utilitza des de temps
primitius principalment per a la manufactura de cistells, estris domèstics i
mobiliari.
Doncs bé, el que
hem fet aquest diumenge és una safata amb la tècnica del “cul de queixal”
elaborada amb vímet natural. El “cul de
queixal” és el tradicional cul de cistell de bolets, una tècnica genuïna catalana,
molt utilitzada en cistelleria pròpia de Catalunya.
L’elaboració de
cistells és totalment artesana i manual, i no és una cosa fàcil, sinó que
requereix a més del conèixer la tècnica, molta manya i paciència.
I aquí teniu una petita mostra de la feina feta i de lo bé que ens ho hem passat.
L’experiència d’aquest
diumenge a estat molt enriquidora, i m’ha portar a veure i valorar els cistells
d’una altre manera: no hi ha cap altre forma de fer els cistells que
manualment, així que darrera d’un cistell sempre hi ha una persona que escull i prepara el material, li dona forma i si deix les mans. Així doncs, teniu-ho present a l’hora d’anar-ne
a comprar....
Moltes gràcies a
les botàniques Montse i Núria, i a la Mònica Guilera per fer-nos gaudir d’aquesta
experiència!
Enllaços d’interès:
_________________________________
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada